Certificat de înregistrare a medicamentului – nr. 20588 din 29.04.2014

Anexa 1


PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Kofan Instant200 mg+200 mg+50 mg comprimate
paracetamol, propifenazonă, cafeină


Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
- Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Ce găsiţi în acest prospect:
  1. Ce este Kofan Instant şi pentru ce se utilizează
  2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Kofan Instant
  3. Cum să luaţi Kofan Instant
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Kofan Instant
  6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii


1. Ce este Kofan Instant şi pentru ce se utilizează
Kofan Instant este un medicament combinat care conține trei componente active: paracetamol, propifenazonă, cafeină.
Kofan Instant este utilizat pentru: ameliorarea durerii de diversă etiologie precum cefalee, odontalgie, dureri menstruale, durere postoperatorie şi durerea reumatică. Ameliorarea durerii și temperaturii ridicate, care însoțesc răceala și gripa.


2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Kofan Instant
Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați alte medicamente, dacă suferiţi de o boală cronică, o tulburare a metabolismului, dacă sunteți hipersensibil la medicamente sau aţi avut reacţii alergice la unele dintre ele.
Nu luaţi Kofan Instant:
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanțele active (paracetamol, propifenazonă, cafeină) și/sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6),
- dacă sunteţi alergic la pirazolone sau la alți derivați de pirazolone (hipersensibilitate la medicamente care conțin fenazone, propifenazonă, aminofenazonă, metamizol),
- dacă sunteţi alergic la medicamente care conțin fenilbutazonă,
- dacă aveţi deficit congenital de glucozo-6-fosfat dehidrogenază (manifestată prin anemie hemolitică),
- dacă aveţi porfirie hepatică acută,
- dacă aveţi tulburarea funcției hepatice (în caz de alcoolism cronic sau hepatită),
- dacă aveţi sindromul Gilbert (icter benign tranzitoriu secundar a deficitului de glucoronil-transferaza),
- dacă aveţi tulburări hematopoietice (procesul de creare și dezvoltare a tuturor celulelor sanguine),
- dacă aveţi astm bronșic,
- dacă aveţi rinită cronică,
- dacă aveţi urticarie cronică,
- dacă alăptați la sân.

Kofan Instant nu trebuie utilizat la copii cu vârsta sub 12 ani.
Nu luați acest medicament dacă oricare dintre cele de mai sus este valabil pentru dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigur, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua acest medicament.


Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Kofan Instant dacă aveți:
  • Funcția deteriorat a ficatului.
  • Tensiune arterială crescută sau boli de inimă însoțite de retenție de lichide și edeme.
  • O tulburare de sânge, așa-numită discrazie sanguină sau afectarea funcție măduvei osoase.
  • O tulburare a sistemului digestiv, cum ar fi un ulcer gastric.
Din cauza unui risc foarte rar, dar potențial serios de șoc, puteți lua Kofan Instant doar pentru tratarea durerii sau temperaturii ridicate a corpului.
Nu trebuie să luați medicamentul mai mult de 7 zile sau la doze care sunt mai mari decât cele recomandate fără consultarea medicului dumneavoastră.
Utilizarea pe termen lung de medicamente care conțin paracetamol ar putea avea drept consecință o cumulare mare de doză și, în cazuri rare poate duce la boală renală asociată cu utilizarea de analgezică și insuficiență renală ireversibilă.
Administrarea continuă (pe o perioadă lungă de timp și neîntrerupt) a analgezicelor pentru tratarea cefaleei poate duce în sine la cefalee cronică.
Precauție speciale trebuie să fie respectate la pacienții cu:
- tulburări hepatice în anamneză,
- tensiune arterială crescută sau boli de inimă însoțite de retenție de lichide și edem,
- antecedente de discrazie sanguină sau supresie a măduvei osoase.

La persoanele sensibile utilizarea de medicamente care conțin paracetamol și propifenazonă, au fost raportate cazuri rare de acces de astm bronșic, precum și șoc anafilactic.
Dacă oricare dintre situațiile de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră sau dacă nu sunteți sigur, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua acest medicament.


Kofan Instant împreună cu alte medicamente
Țineți cont de faptul că această informație se poate referi la medicamentele pe care le mai luaţi, precum și medicamentele pe care intenționați să le luaţi în viitor.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau aţi putea lua orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Nu trebuie să consumați alcool atunci când luați Kofan Instant, deoarece nu pot fi prezise reacțiile individuale.
Administrarea concomitentă de medicamente care stimulează activitatea enzimelor hepatice, cum ar fi hipnotice, antiepileptice (de exemplu, fenobarbital, fenitoina și carbamazepina) și rifampicina, poate intensifica toxicitatea hepatică a paracetamolului, chiar cu doze normale, care nu sunt dăunătoare. Aceasta se referă de asemenea la consumul excesiv de alcool.
O golire lentă a stomacului, cum ar fi, de exemplu, la administrarea de propantelină, poate încetini absorbția de paracetamol și întârzia debutul acțiunii sale. Golirea accelerată a stomacului, cum este în cazul atunci când se administrează metoclopramid, mărește viteza de absorbție.
La administrarea concomitentă de cloramfenicol, poate fi prelungită eliminarea de cloramfenicol cu un pericol mai mare de toxicitate.
Semnificația clinică a interacțiunilor dintre paracetamol și warfarină sau derivaților de cumarină nu este încă cunoscută. Prin urmare, pacienții tratați cu anticoagulante orale pot lua în mod regulat paracetamol pe o perioadă mai lungă de timp numai sub supravegherea medicului.
Incidența neutropeniei (scăderea numărului de celule albe din sânge) este mai mare în cazul în care paracetamol și zidovudina sunt administrate concomitent. Kofan Instant poate fi administrat concomitent cu zidovudina numai la recomandația medicului.
Cafeina este antagonistul medicamentelor cu efect sedativ (de exemplu, barbiturice, antihistaminice etc.). Cafeina intensifică tahicardia (frecvența cardiacă accelerată) indusă de simpatomimetice, inclusiv efedrina, tiroxina și etc.
Interacţiunile cu medicamentele cu spectru larg de acțiune (de exemplu, benzodiazepine) pot apărea sub diferite forme şi ele nu pot fi prevăzute.
Contraceptivele orale, cimetidina şi disulframul încetinesc metabolismul cafeinei, în timp ce barbiturice şi fumatul îl accelerează.
Cafeina încetineşte eliminarea teofilinei.
Cafeina crește posibilitatea de a dezvolta dependență de substanțe, cum ar fi efedrina.
Administrarea concomitentă a unor inhibitori ai girazei poate prelungi eliminarea cafeinei și metabolitului său paraxantina.
Interacțiunile cu următoarele medicamente sau grupuri de medicamente au fost raportate:
- Inhibitori ai ECA, beta-blocante: scăderea efectului antihipertensiv.
- Anticoagulante, antitrombotice, inclusiv salicilați: risc crescut de sângerare.
- Diuretice: reducerea efectului diuretic.
- Metotrexat: creșterea concentrației și în consecință a toxicității metotrexatului.
- Litiu: creșterea nivelului de litiu în ser.
Dacă oricare dintre situațiile de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră sau dacă nu sunteți sigur, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.


Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Kofan Instant dacă aveți:
Nu se va consuma alcool în timpul tratamentului cu Kofan Instant.

Sarcina şi alăptarea
Înainte de a lua acest medicament consultaţi medicul dumneavoastră sau farmacistului.
Sarcina
Kofan Instant nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, în special în primul trimestru și în ultimele 6 săptămâni de sarcină (datorită potențialului inhibitor asupra biosintezei prostaglandinei și în consecință inhibarea durerilor de travaliu).
Alăptarea
Kofan Instant nu trebuie utilizat în perioada de alăptare.


Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Administrat în doze terapeutice, Kofan Instant nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. Cum să luaţi Kofan Instant
Luaţi medicamentul conform prospectului ataşat. Dacă consideraţi că medicamentul acţionează prea slab sau prea tare, consultaţi medicul dumneavoastră sau farmacistului.
Mod de administrare
Kofan Instant se administrează pe calea orală.
Kofan Instant comprimatele trebuie administrare (înghițite) cu o cantitate mare de apă sau alte lichide.


Doze
Doze uzuale la o priză
Adulţi: câte 1-2 comprimate.
Adolescenți 12-16 ani: câte 1 comprimat pe zi.
La necesitate, aceste doze se pot repeta până la 3 ori în 24 ore.
Medicamentul nu trebuie luat mai mult de 7 zile sau la doze care sunt mai mari decât cele recomandate fără consultația medicului dumneavoastră.


Dacă luaţi mai mult Kofan Instant decât trebuie
Dacă aţi luat o doză mai mare de medicament decât doza care vi s-a prescris, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului!
Dacă ați luat o doză mai mare de Kofan Instant decât doza zilnică maximă, vă poate deteriora grav ficatul. În caz de supradozaj, trebuie să solicitați imediat ajutor medical. Luați ambalajul medicamentului cu dumneavoastră. Este necesar ca medicul să știe ce ați luat.
Simptomele supradozajului cu paracetamol sunt: pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături.
Simptomele supradozajului cu cafeina sunt: paloare, pupile dilatate, efecte asupra sistemului nervos central (manifestate ca insomnie, agitație, rigiditate, postură tonică, convulsii, nervozitate, iritabilitate, dureri de cap, excitare, vorbire accelerată), efecte cardiovasculare (cum ar fi accelerarea bătăilor inimii, aritmii cardiace, creșterea tensiunii arteriale), efecte asupra excreției de urină și vărsături care conduc la dezechilibru electrolitic, zgomot în ureche, tulburări gastro-intestinale (cum ar fi vărsături) și respirație accelerată.
Simptomele supradozajului cu propifenazonă sunt: greață, creșterea tensiunii arteriale, somnolență sau convulsii.


Dacă uitaţi să luaţi Kofan Instant
Dacă ați uitat să luați medicamentul, nu luaţi ulterior o cantitate dublă de medicament, dar continuaţi administrarea medicamentului conform schemei de dozare uzuale.
Kofan Instant comprimate se vor utiliza, în funcție de simptome.


Dacă încetaţi să utilizaţi Kofan Instant
Este important să continuaţi să luaţi Kofan Instant atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Dacă încetați brusc utilizarea acestui medicament, nu sunt așteptate efecte negative.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea Kofan Instant, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.4. Reacţii adverse posibile
Reacțiile adverse menționate mai jos au fost raportate în perioada de după punerea pe piaţă, de aceea posedă o frecvență necunoscută:
Ca toate medicamentele, Kofan Instant poate provoca reacţii adverse.


Tulburări hematologice și limfatice
- Tulburări a numărului de celule sanguine, inclusiv reducerea numărului de trombocite (plachete sanguine) în sânge, purpură trombocitopenică.
- Reducerea numărului de leucocite (globule albe) din sânge.
- Numărul total de celule sanguine redus sub normal

Tulburări gastro-intestinale
Greață, vomă, disconfort abdominal, diaree, dureri abdominale
Tulburări hepatobiliare
- Tulburare a funcției hepatice, hepatită, insuficiență hepatică dependentă de doză.
- Necroză hepatică (inclusiv cu evoluție letală).
- Administrarea pe termen lung a dozelor nerecomandate poate duce la fibroză hepatică și ciroză, inclusiv cu sfârșit letal.
Tulburări ale sistemului imunitar
Reacții alergice, reacții anafilactice și șoc anafilactic.
Tulburări ale sistemului nervos
- Amețeli.
- Somnolență.
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Tulburare a funcției renale, în special în caz de supradozaj.
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale
Bronhospasm, astm bronșic, sindrom de astm bronşic indus analgezice.
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
- Erupții cutanate, prurit, urticarie.
- Edem și angioedem alergic.
- Erupții cutanate purulente acute pe tot corpul, erupții cutanate, eritem multiform, sindrom Steven-Johnson și necroliza epidermică toxică (inclusiv cu sfârșit letal).
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: http://www.amed.md.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.


5. Cum se păstrează Kofan Instant
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30°C.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP.


6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Kofan Instant
1 comprimat Kofan Instant conţine:
substanţe active: paracetamol 200 mg, propifenazonă 200 mg, cafeină 50 mg;
Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidon de porumb, talc, povidonă, siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu


Cum arată Kofan Instant şi conţinutul ambalajului:
Comprimate.
Comprimate rotunde, de culoare albă.
Câte 10 comprimate în ambalaj.
Câte 10 comprimate în blister (PVC/Al). Câte 2 blistere în cutie de carton.


Deţinatorul Certificatului de Înregistrare şi Fabricantul
Bosnalijek, Pharmaceuticals and Chemicals Industry, Joint Stock Company,
Sarajevo, Jukiceva 53,
Bosnia şi Herțegovina.Acest prospect a fost revizuit în Decembrie 2015