Certificat de înregistrare a medicamentului nr. 20704 din 28.05.2014

Anexa 1
Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova
INSTRUCŢIUNE PENTRU ADMINISTRARE

BETHAGEN®
cremă

DENUMIREA COMERCIALĂ
Bethagen®

DCI-ul substanţelor active
Betamethasonum
Gentamicinum


COMPOZIŢIA
1 g cremă conţine:
substanţe active: betametazonă 0,5 mg (sub formă de dipropionat de betametazonă), gentamicină 1 mg (sub formă sulfat de gentamicină);
excipienţi: vaselină albă, alcool cetostearilic, parafină lichidă, cetomacrogol 1000, fosfat disodic anhidru, clorocrezol, acid fosforic, apă purificată.


FORMA FARMACEUTICĂ
Cremă.

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI
Cremă de culoare albă, omogenă.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC
Preparate dermatologice. Corticosteroizi cu potenţă mare în combinaţii cu antibiotice, D07CC01.

PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE
Proprietăţi farmacodinamice
Eficacitatea Bethagen® cremă este bazată pe efectul antiinflamator, antipruriginos şi vasoconstrictiv al betametazonei, și respectiv pe efectul bactericid al gentamicinei – antibiotic cu spectru larg de acţiune.
Bacteriile susceptibile la acţiunea gentamicinei includ următoarele tulpini: Staphylococcus aureus (tulpini coagulazo-pozitive, coagulazo-negative şi unele producătoare de penicilinază), şi bacterii gram-negative Pseudomonas aeruginosa, Aerobacter aerogenes, Escherichia coli, Proteus vulgaris şi Klebsiella pneumoniae.

Proprietăţi farmacocinetice
Penetrarea percutanată a corticosteroizilor aplicați local este o condiție prealabilă pentru acțiunea lor, dar în același timp ea permite de asemenea realizarea efectelor sistemice ale acestora. Monitorizarea absorbției betametazonei în timpul tratamentului diverselor dermatoze, s-a observat că a fost absorbit până la 14% din doza aplicată.
În experimentele pe animale (șobolani, șoareci) s-a demonstrat că aproximativ 10% din dipropionatul de betametazonă este absorbit după aplicare pe pielea intactă, şi că după îndepărtarea stratului cornos, absorbția este de aproximativ 90%.
Se leagă reversibil de proteinele plasmatice în proporţie de aproximativ 65%. Se distribuie bine în tot organismul (volumul de distribuţie constituie 1,4 L/kg). Este metabolizată în ficat la primul pasaj hepatic, şi timpul de înjumătăţire al ei constituie 5,6 ore.
Doi metaboliți principali ai dipropionatului de betametazonă sunt betametazonă 17-dipropionat și 6-beta hidroxi betametazona-17-dipropionat.
Peste două zile după aplicare pe piele, aproximativ 90% din dipropionat de betametazonă se excretă din organism (restul rămâne în mare parte în sistemul gastrointestinal și rinichi). Deoarece concentrațiile înalte sunt prezente în fecale, aceasta indică faptul că dipropionatul de betametazonă este metabolizat în principal în ficat și excretat în bilă. Numai aproximativ 5% sunt excretate prin urină.
Gentamicina se absoarbe în cantităţi mici după administrarea internă. După administrarea intramusculară (1 mg/kg) concentraţia plasmatică maximă (4-7,6 µg/ml) se realizează peste 30-60 minute. Se leagă de proteinele plasmatice în raport de 25%.
În caz de meningită penetrează bariera hemato-encefalică (pătrunde în lichidul cefalorahidian). Penetrează bariera placentară, şi în cantităţi foarte mici se excretă în laptele matern. Gentamicina nu se absoarbe în caz de pielea intactă. Absorbţia gentamicinei şi altor aminoglicozide a fost observată după aplicarea locală pe suprafaţa pielii arse și zonele cu granulații, precum și după irigarea plăgilor, cavităților corpului și articulaţiilor. Absorbția mai mare și mai rapidă de gentamicină a fost observată după aplicarea topică a cremei decât după aplicarea topică a unguentului. Se consideră că gentamicina nu este metabolizată. Cea mai mare cantitate este excretat prin filtrare glomerulară. Aproximativ 70% din doza administrată ajunge în urină în decurs de 24 ore. O cantitate mică este excretată prin intermediul sistemului biliar. La adulţi, timpul de înjumătăţire prin excreţie constituie 2-3 ore (la copii – 3-11 ore) şi depinde în mare măsură de funcția renală. Astfel, timpul de înjumătățire la pacienții cu boală renală poate depăși 24 ore. Gentamicina, precum și alte aminoglicozide poate cumula în organism, în special în rinichi.


INDICAŢII TERAPEUTICE
Bethagen® cremă este indicată pentru ameliorarea manifestărilor inflamatorii ale dermatozelor care răspund la corticoterapie și atunci când sunt complicate cu infecţii secundare, cauzate de microorganisme sensibile la gentamicină sau când este suspectată posibilitatea apariţiei unor asemenea infecţii. Aceste afecţiuni includ: psoriazis, dermatita de contact (dermatita venenata), dermatita atopică (eczema infantilă, dermatita alergică), neurodermită (lichen simplu cronic), lichen plan, eczemă (inclusiv eczemă numulară, eczema mâinii, dermatită eczematiformă), intertrigo, eczemă dishidrozică (pompholyx), dermatită seboreică, dermatită exfoliativă, dermatită solară, dermatită de stază, prurit anogenital şi senil.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Mod de administrare
Bethagen® cremă este destinată pentru uz dermatologic.
Doze
Bethagen® cremă se aplică sub formă de peliculă fină astfel încât să acopere complet întreaga suprafaţă de piele afectată, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.
Pentru anumiţi pacienţi, prin aplicaţii mai puţin frecvente, poate fi obţinut un tratament de întreţinere adecvat.


REACŢII ADVERSE
Convenţia MedDRA privind frecvenţa
Foarte frecvente (>1/10)
Frecvente (>1/100 şi <1/10)
Mai puţin frecvente (>1/1000 şi <1/100)
Rare (>1/10000 şi <1/1000)
Foarte rare (<1/10000)

Cu frecvenţă necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile).
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Foarte rare – hipersensibilitate, decolorarea pielii.
Reacţiile adverse raportate la utilizarea de corticosteroizi topici, în special sub pansamente ocluzive includ: senzaţie de arsură, prurit, iritaţie, xerodermie, foliculită, hipertricoză, erupţii acneiforme, hipopigmentare, dermatită periorală, dermatita alergică de contact, maceraţia cutanată, infecţii secundare, atrofia pielii, striuri, miliaria (alergia cauzată de caldură).
Gentamicina aplicată topic în cazuri rare poate induce iritaţie tranzitorie (sub formă de eritem şi prurit), care de regulă nu necesită întreruperea tratamentului.


CONTRAINDICAŢII
Hipersensibilitate în anamneză la substanţele active sau la oricare dintre excipienţi.

SUPRADOZAJ
Simptome: utilizarea excesivă sau prelungită a glucocorticoizilor topici poate suprima funcţia axei hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenaliene, putând provoca insuficienţă corticosuprarenaliană secundară şi manifestări de hipercorticism, inclusiv boala Cushing.
Administrarea unei singure doze în exces de gentamicină nu se aşteaptă să producă simptome. Utilizarea excesivă şi prelungită a gentamicinei topice poate conduce la infectarea cu fungi sau bacterii rezistente.
Tratament: se recomandă tratament simptomatic corespunzător. Simptomele de hipercorticism sunt în general reversibile. Dacă este necesar trebuie tratat dezechilibrul electrolitic. În cazurile de toxicitate cronică este recomandată întreruperea treptată a administrării glucocorticoizilor. În caz de suprainfecţie, se recomandă întreruperea tratamentului cu Bethagen® cremă şi este indicată terapie adecvată.


ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE
După aplicarea cremei la apariţia iritaţiei şi simptomelor de hipersensibilitate se va întrerupe tratamentul cu Bethagen®.
Utilizarea topică a corticosteroizilor poate determina oricare dintre reacţiile adverse raportate după utilizarea sistemică a corticosteroizilor, incluzând supresia corticosuprarenaliană, în special la sugari şi copii. După administrarea topică a corticosteroizilor absorbţia sistemică este crescută în cazul în care sunt tratate suprafeţe extinse ale corpului sau dacă se utilizează pansamente ocluzive. În aceste condiţii sau dacă se anticipează un tratament pe termen lung, trebuie luate măsuri de precauţie adecvate, în special la copii şi sugari.
Utilizarea antibioticelor topice permite ocazional înmulţirea microorganismelor rezistente, inclusiv a fungilor. În acest caz, precum şi în cazul iritaţiei, sensibilizării sau suprainfecţiei, tratamentul cu gentamicină trebuie întrerupt şi trebuie instituită o terapie adecvată.
Absorbţia sistemica a gentamicinei aplicate topic poate creşte dacă sunt tratate suprafeţe extinse de corp, mai ales pe perioade prelungite de timp sau în prezenţa leziunilor dermice. În aceste cazuri, pot apărea reacţiile adverse de tipul celor observate în utilizarea sistemică a gentamicinei. Se recomandă prudenţă în aceste condiţii, mai ales la copii şi sugari.
Bethagen® cremă nu este predestinat pentru utilizarea în oftalmologie.
Bethagen® cremă conţine alcool cetostearilic şi clorocrezol. Poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).
Bethagen® cremă conţine clorocrezol. Poate provoca reacţii alergice.

Administrarea în pediatrie
Copiii sunt mai susceptibili la tratamentul de supresie a axei hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenaliene (HHCS) cu corticosteroisi administrați topic decât adulți, şi de asemenea crește riscul dezvoltării reacțiilor adverse la glucocorticoizii exogeni datorită absorbţiei crescute, determinată de suprafaţa cutanată mai mare raportată la greutatea corporală.
La copiii cărora li s-au administrat glucocorticoizi topici au fost raportate supresia axei hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian (HHCS), sindrom Cushing, întârzierea creşterii în înălţime, întârzierea creşterii în greutate şi hipertensiune intracraniană.
Manifestările supresiei corticosuprarenalei la copii includ concentraţii scăzute ale cortizolului plasmatic şi absenţa răspunsului la stimularea cu ACTH. Manifestările hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelei, cefalee şi edem papilar bilateral.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare
Sarcina
Nu există studii adecvate și bine controlate de aplicare locală a corticosteroizilor la femeile gravide. Steroizii topici, prin urmare vor fi utilizaţi în timpul sarcinii doar în cazul când beneficiul scontat pentru mamă depăşeşte orice risc potenţial pentru făt. Medicamentele din acest grup nu trebuie să fie utilizate în cantități mari sau pentru o perioadă mai lungă de timp la femeile gravide.
Alăptarea
Nu se cunoaşte dacă administrarea topică a glucocorticoizilor poate avea ca rezultat o absorbţie sistemică suficientă pentru a produce cantităţi detectabile în laptele matern. Trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a întrerupe tratamentul cu Bethagen® cremă, având în vedere beneficiul tratamentului pentru femeie.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Preparatul nu influenţează asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI
Nu se cunosc interacţiuni cu alte medicamente.

PREZENTARE, AMBALAJ
Cremă 15 g în tuburi de aluminiu. Câte 1 tub împreună cu instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton.

PĂSTRARE
A se păstra la temperatura sub 25 °C.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!


TERMEN DE VALABILITATE
3 ani.
A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.


STATUTUL LEGAL
Cu prescripţie medicală.

DATA ULTIMEI REVIZUIRI A TEXTULUI
Mai 2014.

DEȚINATORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE
Bosnalijek, Pharmaceutical and Chemical Industry, Joint Stock Company,
Sarajevo, Jukiceva 53, Bosnia şi Herțegovina.NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI
Bosnalijek, Pharmaceutical and Chemical Industry, Joint Stock Company,
Sarajevo, Jukiceva 53, Bosnia şi Herțegovina.


La apariţia oricărei reacţii adverse informaţi secţia de farmacovigilenţă a Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (tel. 022 88-43-38)